ZWANGERSCHAP
Controles
Vanaf acht weken zwangerschap gaan de controles van start, de zogenaamde intake is bedoeld om inzicht te krijgen in je ziekteverleden en bijzonderheden in de familie. Tot en met de 24e zwangerschapsweek zien we elkaar elke vier weken voor een controle. Daarna tot en met de 28e zwangerschapsweek elke drie weken. Tot en met de 36e zwangerschapsweek elke twee weken en na de 36e zwangerschapsweek zien we elkaar elke week. Deze richtlijn wordt landelijk aangehouden, maar indien er een aanleiding voor is zullen we hier samen van afwijken.

Tijdens de controles wordt er gevraagd hoe het met je is, er is ruim de tijd voor vragen van jouw kant en de bloeddruk wordt gemeten. Ook wordt er gevraagd hoe het gaat met het bewegen van de baby en ga je op de onderzoeksbank om de grootte van de baarmoeder te voelen en eventueel (als de baby wat groter is) ook de ligging van de baby. Ook wordt er, vanaf 12 weken zwangerschap, elke keer naar het hartje van de baby geluisterd.

Echoscopie
Tijdens de zwangerschap zijn er, als je daar gebruik van wil maken, een aantal momenten dat er een echo wordt gemaakt.
- Termijnecho bij 10-12 weken voor het vaststellen van de uitgerekende datum.
- Liggingsecho bij 35-36 weken voor het bepalen van de ligging van de baby.

Andere redenen voor echo onderzoek in de zwangerschap kunnen zijn; bloedverlies, twijfel over de groei van de baby en/of de hoeveelheid vruchtwater. Afhankelijk van de indicatie maak ik de echo zelf of word je doorverwezen naar de gynaecoloog of het echocentrum. Je kunt daarnaast ook nog kiezen voor zogenaamde screeningsecho’s. Deze maak ik niet zelf. Hiervoor kan je terecht bij echocentrum FARA te Ede of ESPERANCE te Arnhem. Kijk voor meer informatie over screeningsecho’s bij het bestand ‘prenatale screening’.

Links
Folder: ‘Zwangerschap’
Folder: ‘prenataal onderzoek’
Folder: ‘miskraam’
www.deverloskundige.nl
Folder: ‘neem direct contact op bij’
Moeders voor Moeders