BEVALLING
De bevalling
Tijdens de zwangerschap zullen er verschillende momenten zijn dat we het over de bevalling gaan hebben, dit kan op beider initiatief zijn. Het is belangrijk om je voor te bereiden op de bevalling die gaat komen. Doe dit vooral op de manier die bij jullie past, dat sluit het beste aan. In de regio zijn verschillende cursussen te volgen, hier vind je een overzicht.

Waar bevallen?
Als er geen medische reden is om in het ziekenhuis te bevallen, kan je zelf kiezen of je thuis of in het ziekenhuis (poliklinisch) wilt bevallen. Het meest belangrijk is dat je bevalt waar jij je het meest op je gemak denkt te voelen. Je hoeft hier niet van te voren over te beslissen; juist tijdens de bevalling zul je ervaren wat bij je past. Thuis ben je in je eigen omgeving en hebben jullie de controle over de bevalling. Je bepaalt zelf de omstandigheden waarin je wilt bevallen en je bent in je vertrouwde omgeving. De ontsluiting gaat sneller als jij je veilig en prettig voelt.
Tijdens een thuisbevalling zal ik worden geassisteerd door een kraamverzorgende van het kraamcentrum waarbij jij je hebt aangemeld, ik zorg er tijdens de bevalling voor dat zij worden ingeschakeld.

Ook een poliklinische bevalling (met mij in het ziekenhuis) begint thuis. We overleggen dan samen op welk moment we naar het ziekenhuis gaan. Meestal doen we dat als de weeën goed op gang zijn.

De zorgverzekeraars vragen voor een poliklinische bevalling een eigen bijdrage. Het is verstandig om van te voren met hen contact op te nemen om na te gaan om welk bedrag dit gaat. In het ziekenhuis zal ik tijdens de bevalling geassisteerd worden door een verpleegkundige van de afdeling Verloskunde. Voor een poliklinische bevalling kunnen we naar het Gelderse Vallei Ziekenhuis in Ede of naar het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem.

Folder: ‘wanneer bellen’
Folder: ‘geboorteplan’