NA DE BEVALLING
Na de bevalling breekt een bijzondere tijd aan, met allemaal nieuwe gebeurtenissen.
Bij een thuisbevalling blijft de kraamverzorgende de eerste uren na de bevalling bij jullie om jullie op weg te helpen. Zij verzorgt jullie, doet controles, leert jullie welke verzorging de baby nodig heeft en helpt bij het voeden. Bij thuiskomst uit het ziekenhuis zal zij de eerste opvang verzorgen. Ook tijdens de eerste week zal zij een aantal uren per dag bij jullie in huis zijn.

De eerste vier dagen van het kraambed kom ik elke dag langs, daarna kom ik om de dag, totdat de kraamverzorgende het kraambed afsluit. Ik ben medisch eindverantwoordelijk voor het verloop van het kraambed. Ik zal met de kraamverzorgende overleggen of het kraambed normaal verloopt en indien nodig zal ik onderzoek uitvoeren bij jou of de pasgeboren baby. Je kunt ook nu, net als in de zwangerschap, altijd bellen als er vragen, problemen of bijzonderheden zijn.

Na de bevalling zal ik (of de verpleegkundige uit het ziekenhuis) een bevallingsverslag naar de huisarts opsturen. Een aantal huisartsen kiest tijdens de kraamperiode voor een huisbezoek, anderen leggen telefonisch contact of sturen een kaartje. In principe gaat de zorg wat betreft de gezondheid van de baby na de kraamweek over naar de eigen huisarts.

Tussen de vijfde en achtste dag worden de hielprik en de gehoortest uitgevoerd. Na de kraamweek neemt het consultatiebureau de controles van de baby over, en na twee weken komt ze langs om een aantal zaken met je/jullie door te nemen.

Leestip: Perfecte moeders bestaan niet van Diana Kosters
Leestip: Slapen als een baby van Sylvie Zuidam

VOEDING VAN DE BABY
De voeding voor je baby is een belangrijke keus. Ik zal je hier tijdens de zwangerschap over informeren, bij ondersteunen en begeleiden. Wat voor voeding je geeft, heeft levenslange gezondheidseffecten voor jou en je kind.

Als verloskundige respecteer ik jullie keuze over de voeding van je kind. De ondersteuning en begeleiding bij de voeding van je baby geef ik in samenwerking met andere zorgverleners met wie je te maken kunt krijgen, zoals de kraamverzorgende, de jeugdverpleegkundige en de lactatiekundige (borstvoedingsspecialist).

Flesvoeding
Een juiste keuze van de soort flesvoeding en een correcte bereidingswijze zijn van groot belang voor de groei en ontwikkeling van je baby. Zo is het belangrijk om voor goede hygiëne te zorgen tijdens de bereiding en het bewaren van flesvoeding. Het is wenselijk dat u een fles op een kindvriendelijke manier geeft. Een fles geven aan een baby is een serieuze taak en daarom een taak voor een volwassene. Beperk het aantal mensen die de baby de fles geeft. Een kind heeft behoefte aan duidelijkheid en dus ook over wie zijn vaste verzorgers zijn.

Folder: voeding